Kunstmarkt Haaksbergen 2023 – Jan ten Vaarwerk

Jan ten Vaarwerk neemt deel aan de Kunstmarkt Haaksbergen 2023. De in Haaksbergen woonachtige kunstenaar maakt olieverf schilderijen (figuratief impressionistisch).

Jan ten Vaarwerk

Jan ten Vaarwerk

Jan ten Vaarwerk

Jan ten Vaarwerk – Kusmomentje

Het buitengewone vinden in het gewone.

Kunstschilderen is van jongs af aan altijd mijn favoriete bezigheid geweest. Door de drukke werkzaamheden die mijn baan met zich mee bracht verdween het kunstschilderen een tijd lang naar de achtergrond, maar de passie is altijd gebleven. Nu ik over meer vrije tijd beschik, heb ik mijn oude liefhebberij weer opgepakt en ben ik vaak te vinden in mijn atelier in Buurse. Ik denk dat creativiteit ontstaat vanuit geestelijk rust. Die vind ik in Buurse. Daarnaast is Frankrijk, met name de Provence mijn lievelingsplek om te schilderen. Veel van mijn schilderijen zien daar het levenslicht. Mijn voorkeur gaat uit naar olieverf.

Schoonheid zit in de ‘doodgewone dagelijkse handelingen’ is mijn opvatting. Ik schilder figuratief- impressionistisch en beeld mijn personen vaak non verbaal af. Gezichten laat ik oningevuld omdat ik vind dat de lichaamstaal van de afgebeelde personen, de kijker moet laten raden in welke gemoedstoestand deze zich bevind. Lichaamstaal en non verbale uitingen drukken immers 90% van de communicatie uit.

Ik probeer de poses dan ook zo krachtig mogelijk neer te zetten. In mijn schilderijen moet altijd ‘iets’ gebeuren. Ik kies mijn onderwerpen vrij dichtbij en kijk vooral naar de dagelijkse doodgewone bezigheden van mensen. Soms zijn deze zo gewoon dat ons de schoonheid ervan ontgaat. Juist deze schoonheid wil ik laten zien en vooral ook laten ervaren in mijn schilderijen. Dat doe ik in mijn eigen schilderstijl door middel van de menselijke figuur en het vinden van het buitengewone in het gewone.

Hoe lang ik doe over een schilderij is heel verschillend, soms drie dagen en soms 3 maanden. Het is ook moeilijk om te bepalen wanneer een schilderij echt af is. Ik ben een autodidact. Ik vind schilderen een rustgevende bezigheid waarbij de tijd vliegt.