Cultuurmakers – Monika Büdding

Monika Büdding is één van de deelnemers aan de Kunstmarkt Haaksbergen 2024. De in Rhede (Duitsland) woonachtige kunstenares maakt Acrylschilderijen en kunstkaarten.

Kijk voor meer informatie op de website van Monika Büdding

Kijk voor meer informatie op de facebook pagina van Monika Büdding

Kijk voor meer informatie op de instagram pagina Monika Büdding

km24 Monika Büdding 1

km24 Monika Büdding 2

km24 Monika Büdding 3

km24 Monika Büdding 4

Monika Büdding: van buiten naar binnen laten zien

Monika Büdding neemt deel aan de kunstmarkt Haaksbergen 2024, die op 21 juli gehouden wordt in Park Scholtenhagen. Monika, die in Rhede (Duitsland) woont en geboren is in 1953 in Bocholt, heeft als één van haar lijfspreuken: ‘In mijn kunstwerken probeer ik als het ware van buiten naar binnen te laten zien waar ik van gemaakt ben. Ik wil de kijker van mijn werken graag dichter bij mijn creatieve ziel te brengen’. Zelf vertelt ze over een belangrijke periode in haar leven:

Schilderen als redder in de nood

‘In 1996 ben ik autodidactisch gaan schilderen. In de eerste 10 jaar schilderde ik alleen aquarellen. Een paar jaar geleden werd ik ernstig ziek en in deze situatie was schilderen voor mij een ‘bezigheid’, een – ik zou vandaag zeggen – een ‘redder in de nood’.

Gedurende deze tijd ontstond er een grote omwenteling en schakelde ik over van wat ik noemde ‘het brave aquarel schilderen’ naar ‘het kleurrijke acryl schilderen’. Ik was vooral gefascineerd door het maken van steeds grotere, kleurrijkere werken’.

Ander perspectief

‘Vanaf dat moment koos ik heel bewust voor het motto ‘Kleurrijk vormgeven aan het vertrek’. Het staat voor een tijdperk in mijn leven waarin ik de wereld om me heen vanuit een ander perspectief en een nieuw gezichtspunt begon te bekijken en vervolgens de onbekende kijkervaring voor mezelf en anderen te behouden’.

Confrontatie, reflectie en dialoog

‘Vandaag bevind ik me in de abstracte schilderkunst, de vorm van beeldende kunst die zich heeft losgemaakt van de representatieve, realiteit gerelateerde representatie die onze gebruikelijke manier van leven en perspectief vormt. Voor mij betekent het confrontatie, reflectie en dialoog met mijn werk.
Mijn werken kenmerken zich door intensiteit, flexibiliteit en fantasierijke beelden die tijdens het schilderen volledige aandacht en concentratie vereisen. Alleen kleur, vorm en lijnen tellen, structuur en compositie komen op de voorgrond’.

10 vragen aan de kunstenares

Kun je jezelf even kort voorstellen?

Ich bin 1953 in Bocholt geboren und lebe seit 2022 in Rhede. Mit der Malerei habe ich 1996 autodidaktisch begonnen und seither viele Fortbildungen und Studiengänge bei verschiedenen Dozenten mit Erfolg belegt.

Wat is jouw grootste passie?

Meine größte Leidenschaft ist die Acrylmalerei im Bereich Abstrakt sehr farbenreich.

Wat inspireert jou?

Mich inspiriert ganz im Besonderen die Natur beim Wandern, mein Garten mit all ihrer Blumenpracht…

Hoe lang doe je over een kunstwerk?

Das ist ganz unterschiedlich und hängt von vielen Dingen ab wie: Entspannung, Zeit, Ruhe zum Malen, guter Musik und vielen Dingen mehr….

Ben je autodidact of heb je een gerichte opleiding gevolgd?

Ich bin Autodidakt. Habe zumindest so angefangen. Im Laufe der vielen Jahre habe ich mich kontinuierlich bei vielen Studiengängen und Dozenten weitergebildet.

Hoe besteed je jouw vrije tijd het liefst?

Am liebesten verbringe ich meine Freizeit zwischen meinen Blumen und auf Wanderungen in der Natur…

Ben je tevreden over de keuzes die in je werk hebt gemaakt?

Nicht immer aber oft. Hin und wieder muss auch nachgearbeitet werden, was aber für mich kein Problem ist. Auch dadurch bildet man sich immer wieder weiter.

Wie of wat inspireert jou?

Neue Farben, ganz besonders neue Techniken, Experimente….

Wat is je favoriete museum?

Folkwang Museum in Essen, K20 Düsseldorf, K21 Düsseldorf

Als je overal zou kunnen wonen, waar zou je dan wonen?

Gerne auf La Palma oder La Gomera. Da ist die Welt bzw. Natur noch “in Ordnung” und die Menschen sind mit wesentlich weniger zufrieden.

Over de Kunstmarkt Haaksbergen 2024

De kunstmarkt Haaksbergen is een wervelend, kleurrijk, vernieuwend, creatief jaarlijks terugkerend evenement waar kunst- en cultuurmakers en vele, vele bezoekers iedere zomer naar uitkijken. De Kunstmarkt wordt dit jaar voor de 18e keer georganiseerd, op zondag 21 juli 2024 in Park Scholtenhagen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Kunstmarkt Haaksbergen

De Kunstmarkt Haaksbergen 2024 is een project van Art4More.nl

Tekst: Ton van Rijswijk
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet