Cultuurmakers – Esther Bekker

Esther Bekker is één van de deelnemers aan de Kunstmarkt Haaksbergen 2024. De in Eibergen woonachtige kunstenares maakt getekende portretten en kleurrijke schilderijen.

Kijk voor meer informatie op de website van Esther Bekker

Kijk voor meer informatie op de facebook pagina van Esther Bekker

Kijk voor meer informatie op de instagram pagina van Esther Bekker

Esther Bekker 1

Esther Bekker 2

Esther Bekker 3

Esther Bekker 4

Portretten

Esther Bekker is geboren in Winterswijk, maar woont al weer een aantal jaren in Eibergen. Ze werkt 2,5 dag per week bij een tandheelkundig centrum als ortho-preventie assistente. De ‘rest van haar tijd’ besteed ze aan haar gezin (ze is moeder van drie kinderen), maar ook aan het uitoefenen van haar passie, het realiseren van kunst. Kunst in de vorm van persoonlijke portretten en vrolijke schilderijen. Wat haar betreft kunnen dat portretten zijn van een dierbare, maar ook van een geliefd huisdier. Als waardevol cadeau of ‘gewoon’ om thuis aan de muur te hangen. Esther heeft zichzelf nadrukkelijk de opdracht gesteld om het gevoel zo goed mogelijk over te brengen in het portret. Doel is bijzondere momenten, die nooit meer terugkomen vast te leggen als mooie dierbare herinnering. Gewoon, omdat naar haar overtuiging een portrettekening zoveel meer zegt dan met een foto bereikt kan worden.

Verschillende technieken

Esther Bakker tekende als jong meisje al heel erg graag. In de afgelopen jaren heeft ze haar vaardigheden verder ontwikkeld en verdiept door het volgen van cursussen en zich daarbij te oriënteren in uiteenlopende technieken, zowel grafiet (grijs potlood en houtskool) als Acryl of olieverf. Daarnaast bezit ze ook de vaardigheid om dierenportretten in pastelkrijt of kleurpotlood te vervaardigen. Hoe dan ook: ze tekent en schildert uitsluitend met materialen van professionele kunstenaarskwaliteit. Dat geldt zowel voor het schilderdoek of het papier, dat ze gebruikt. A propos, dat laatste moet wel 250-300 grams zuurvrij zijn! Daarbij wordt de tekening altijd geleverd met een bijpassend passe-partout.

Winnaar van een publieksprijs

De kwaliteiten van Esther Bakker kwamen nog eens scherp in beeld, toen ze meedeed aan de wedstrijd ‘Like My Painting”, waar ze heel veel stemmen verkreeg en zo de publieksprijs won. Die prestatie, gebaseerd op het portret, dat ze van haar ongeneeslijk zieke vader maakte, haalde zelfs het dagelijkse MAX-magazine. De prijs bestond uit een workshop bij kunstenaar Sam Drukker in Amsterdam en een luxe olieverf-koffer.
Kunstmarkten. Het MAX-magazine is te zien op: https://www.estherbekker.nl/wp-content/uploads/2019/10/getfvid_10000000_2601604533223136_2821545871246556101_n.mp4

Esther nam al eerder deel aan diverse kunstmarkten en exposeerde onder meer in diverse ziekenhuizen, zoals het Slingeland ziekenhuis te Doetinchem, het Koning Beatrix Ziekenhuis Winterswijk en binnenkort in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag. Maar ook in het Volkspark Enschede is ze geen onbekende, het Straatfestival in Delden had haar onder de gasten en op nog aanmerkelijk meer locaties mocht ze ‘haar kunsten’ vertonen.

10 vragen aan de kunstenares

Kun je jezelf even kort voorstellen?

Ik ben Esther, 47 jaar moeder van 3 kids en kom uit Eibergen. Naast mijn werk als preventie/ortho assistent is mijn passie het tekenen van portretten van mens en dier en het schilderen van kleurrijke schilderijen. Ik werk voornamelijk met grafiet en( pastel)potloden/krijt. Daarnaast schilder ik met acrylverf. De portretten zijn vaak in opdracht en veelal van mensen of dieren die zo gemist worden. Het is prachtig om dat gevoel in een getekend portret over te brengen.

Wat is jouw grootste passie?

Zie hierboven

Wat inspireert jou?

Kleuren en mijn omgeving.

Hoe lang doe je over een kunstwerk?

Het ligt aan het formaat uiteraard. Het werken aan een schilderij is heel verschillend. Portretten zeker 15/20 uur maar ook hierbij geldt het formaat en de hoeveelheid details.

Ben je autodidact of heb je een gerichte opleiding gevolgd?

Ik heb les gehad, maar op een gegeven moment hiermee gestopt.
Je moet toch zelf je eigen kunst en creativiteit verder gaan ontwikkelen

Hoe besteed je jouw vrije tijd het liefst?

Met schilderen en tekenen, heerlijk lunchen/uit eten gaan. Leuke dingen ondernemen.

Ben je tevreden over de keuzes die in je werk hebt gemaakt?

Ja hoor

Wie of wat inspireert jou?

Er zijn diverse kunstenaars die mij inspireren op social media.
Kleuren inspireren mij, mensen om mij heen.

Wat is je favoriete museum?

Rijksmuseum

Als je overal zou kunnen wonen, waar zou je dan wonen?

Vlieland op nr 1, Ibiza op een goede 2e plek

Over de Kunstmarkt Haaksbergen 2024

De kunstmarkt Haaksbergen is een wervelend, kleurrijk, vernieuwend, creatief jaarlijks terugkerend evenement waar kunst- en cultuurmakers en vele, vele bezoekers iedere zomer naar uitkijken. De Kunstmarkt wordt dit jaar voor de 18e keer georganiseerd, op zondag 21 juli 2024 in Park Scholtenhagen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Kunstmarkt Haaksbergen

De Kunstmarkt Haaksbergen 2024 is een project van Art4More.nl

Tekst: Ton van Rijswijk
Eindredactie: Michel van der Voort
Een productie van RTV Sternet